nova.otroci.org

Nova otroci.org

Zdrava prehrana

Zdrava prehrana za otroke je ključna za njihovo rast, razvoj in dobro počutje, zato naj bo sestavljena iz raznolikega nabora svežega sadja, zelenjave, beljakovin in celih žit. Otroci naj uživajo uravnotežene obroke, ki vključujejo različne hranilne snovi, kot so vitamini, minerali, beljakovine, maščobe in ogljikovi hidrati. Omejevanje vnosa sladkorjev, soli in nezdravih maščob v prehrani otrok je ključno za preprečevanje različnih zdravstvenih težav, vključno s prekomerno telesno težo. Spodbujanje pitja vode in omejevanje sladkih pijač je pomembno za vzdrževanje hidracije in preprečevanje dodatnega vnosa nepotrebnih kalorij. Uvajanje otrok v raznolike okuse in hranila že v zgodnjem otroštvu lahko oblikuje njihov okus in prehrambne navade ter prispeva k dolgoročnemu zdravju.

Zdrava prehrana za otroke vključuje različne vrste hrane, ki vsebujejo potrebne hranilne snovi za rast in razvoj otroka. To vključuje živila iz vseh petih skupin hrane: sadje, zelenjavo, žita, mlečne izdelke in beljakovine. Otroci potrebujejo tudi dovolj tekočine, kot je vodaPriporočljivo je, da se izogibajo preveliki količini sladkorja, soli in nezdravih maščobOtroci tudi potrebujejo dovolj gibanja in telesne aktivnosti, da ohranijo zdravo telesno težo.

Živila iz vseh petih skupin hrane so naslednja:

1. Sadje: jabolka, pomaranče, banane, jagode, itd.
2. 
Zelenjava: korenje, brokoli, zelje, paradižnik, itd.
3. Žita: riž, koruza, ovsena kaša, itd.
4. Mlečni izdelki: mleko, jogurt, sir, itd.
5. Beljakovine: meso, ribe, jajca, stročnice, itd.


Potrebne hranilne snovi za rast in razvoj otrok vključujejo:

1. Beljakovine: so potrebne za gradnjo mišic, kosti in kože.
2. Kalcij: je potreben za rast in krepitev kosti in zob.
3. Vitamin D: pomaga telesu absorbirati kalcij in je potreben za zdrave kosti in zobe.
4. Vitamin A: je potreben za razvoj vida in imunskega sistema.
5. Vitamin C: pomaga pri tvorbi kolagena, ki je potreben za zdrave kože, kosti in žil.
6. Železo: je potrebno za tvorbo rdečih krvnih celic in prenos kisika po telesu.
7. Omega-3 maščobne kisline: so potrebne za razvoj možganov in vida.
8. Vlaknine: pomagajo pri prebavi in ohranjajo zdravo telesno težo.
9. Vitamin B-kompleks: potreben za pravilno delovanje živčnega sistema in presnovo.
10. Minerali: kot so magnezij, cink, jod, itd. so potrebni za različne funkcije v telesu.

Sadje

Sadje je bogato z vitamini, minerali, vlakninami in antioksidanti. To so naravni viri koristnih snovi za zdravje, ki so potrebni za rast in razvoj otrok. Nekateri primeri sadja, ki so dobri za otroke, so:

1. Jabolka: vsebujejo veliko vlaknin in vitamina C.
2. Banane: so bogate z magnezijem, kalijem in vitaminom B6.
3. Pomaranče: so odličen vir vitamina C in folne kisline.
4. Jagode: vsebujejo veliko antioksidantov in vitamina C.
5. Melone: so bogate z vlakninami in vitamini A in C.
6. Mango: bogat z vitamini A in C, kalijem in beta-karotenom.
7. Grenivke: so odličen vir vitamina C in folne kisline.
8. Avokado: bogat z mononenasičenimi maščobami in vitamini B in E.

Pomembno je, da otroci jedo različno sadje, da zagotovijo različne hranilne snovi. Prav tako je dobro, da se izogibajo sadju, ki vsebuje preveč sladkorja, kot so plodovi v sladki omaki.

Zelenjava

Zelenjava je pomemben del zdrave prehrane za otroke, saj vsebuje veliko hranilnih  snovi, ki so potrebne za rast in razvoj. Nekateri primeri zelenjave, ki so dobri za otroke, so:

1. Korenje: bogato z beta-karotenom, ki se pretvori v vitamin A in je potreben za
….razvoj vida.

2. Brokoli: vsebuje veliko vitamina C, kalcija in vlaknin.
3. Zelje: bogato z vitamini K in C, ki sta potrebna za zdrave kosti in zobe.
4. Paradižnik: vsebuje veliko vitamina C in likopena, antioksidanta, ki varuje
….pred boleznimi srca.

5. Buče: bogate z vitamini A in C, kalijem in vlakninami.
6. Paprika: bogata z vitamini A in C, folno kislino in antioksidanti.
7. Rdeča pesa: bogata z vitamini A in C, kalijem in vlakninami.
8. Koleraba: bogata z vlakninami, vitamini K in C, kalijem in magnezijem.

Otroci potrebujejo raznovrstno zelenjavo, da zagotovijo potrebne hranilne snovi. Zelenjava je tudi dobra izbira za prigrizke, kot so korenje in paprika.

Žita

Žita so pomemben del zdrave prehrane za otroke, saj so vir energije in vsebujejo veliko hranilnih snovi, ki so potrebne za rast in razvoj. Nekateri primeri žit, ki so dobri za otroke so:

1. Riž: bogat z energijo, vlakninami in vitaminom B.
2. Ovsena kaša: vsebuje veliko vlaknin, magnezija in železa.
3. Pšenica: vsebuje veliko vlaknin, vitaminov B in železa.
4. Kuskus: bogat z energijo, vlakninami in vitaminom B.
5. Kvinoja: bogat z beljakovinami, magnezijem, železom, cinkom in .vitaminom E.
6. Ječmen: bogat z vlakninami, vitaminom B, magnezijem in železom.
7. Ajda: bogat z vlakninami, magnezijem, železom, cinkom
….in vitaminom E.


Žita so lahko pripravljena na različne načine, kot so kuhana, pečena, kot kaša, itd. Otroci lahko jedo žita kot glavno jed ali kot prilogo. Otroci potrebujejo raznovrstna žita, da zagotovijo potrebne hranilne snovi.

Mlečni izdelki

Mlečni izdelki so pomemben del zdrave prehrane za otroke, saj vsebujejo veliko hranilnih snovi, ki so potrebne za rast in razvoj, kot so kalcij, beljakovine, vitamini in minerali. Nekateri primeri mlečnih izdelkov, ki so dobri za otroke so:

1. Mleko: bogato z kalcijem, beljakovinami in vitaminom D, ki pomagajo pri rasti kosti in zob.

2. Jogurt: bogat z kalcijem, beljakovinami in probiotiki, ki koristijo za zdravje črevesja.
3. Sir: bogat z kalcijem, beljakovinami in vitaminom B12.
4. Skuta: bogata z beljakovinami, kalcijem in vitaminom B12.
5. Kefir: bogat z kalcijem, beljakovinami in probiotiki, ki koristijo za zdravje črevesja.

Otroci potrebujejo raznovrstne mlečne izdelke, da zagotovijo potrebne hranilne snovi. Mlečni izdelki so lahko zdrava prigrizek ali del glavne jedi. Otroci nad 2 leti, ki so dojeni, lahko začnejo piti mleko ali jesti mlečne izdelke, vendar je priporočljivo, da se posvetujejo s svojim pediatrom glede količine in vrste mlečnih izdelkov, ki so primerni za otroka.

Beljakovine

Beljakovine so esencialne hranilne snovi, ki so potrebne za rast in razvoj otrok. Beljakovine so gradbeni bloki za mišice, kosti, kožo in druge organe. Nekateri primeri beljakovin, ki so dobri za otroke so:

1. Meso: vsebuje veliko beljakovin, železa in vitaminov B.
2. Ribe: vsebujejo beljakovine, omega-3 maščobne kisline in vitamin D.
3. Jajca: bogata z beljakovinami, železom, vitaminom B12 in folno kislino.
4. Stročnice: bogate z beljakovinami, železom, magnezijem, cinkom in
….vitaminom B.

5. Mlečni izdelki: vsebujejo beljakovine, kalcij in vitamine.
6. Oreščki in semena: bogat z beljakovinami, omega-3 maščobnimi kislinami,
….magnezijem, cinkom in vitaminom E.

7. Tofu: bogato z beljakovinami, magnezijem, cinkom in kalcijem.

Otroci potrebujejo raznovrstne vire beljakovin, da zagotovijo potrebne hranilne snovi. Otroci nad 2 leti, ki so dojeni, lahko začnejo jesti meso, ribe, jajca, stročnice, itd., vendar je priporočljivo, da se posvetujejo s svojim pediatrom glede količine in vrste beljakovin, ki so primerni za otroka.

Kalcij

Kalcij je mineral, ki je ključen za rast in krepitev kosti in zob, in je nujen za normalno delovanje mišic, živčevja in srčnega utripa. Otroci potrebujejo dovolj kalcija, da se izognemo kostnim boleznim v bodočnosti.

Mlečni izdelki, kot so mleko, jogurt in sir, so bogati viri kalcija. Tudi nekatere vrste rib, kot so sardine in losos, vsebujejo kalcij. Zelenjava, kot so brokoli in kalčki, so tudi dobri viri kalcija. Otroci, ki ne jedo mlečnih izdelkov, lahko dobijo kalcij iz alternativnih virov, kot so sojini izdelki, ki so obogateni z kalcijem. Da bi zagotovili, da otroci dobijo dovolj kalcija, je pomembno, da jedo raznovrstno hrano in se posvetujejo z zdravnikom ali dietetikom, če imajo otroci specifične potrebe. Otroci potrebujejo tudi dovolj vitamina D, ki pomaga telesu absorbirati kalcij.

Vitamin D

Vitamin D je vitamin, ki je potreben za zdrave kosti in zobe. Telo ga lahko proizvede, ko se koža izpostavi soncu, vendar mnogi ljudje ne dobijo dovolj vitamina D iz sončne svetlobe. Vitamin D je pomemben tudi za imunski sistem, delovanje mišic in zdravje celotnega organizma.


Ribe, kot so losos, skuša in tune, so bogate z vitaminom D. Nekateri mlečni izdelki in jajca so tudi obogateni s vitaminom D. Otroci, ki ne jedo dovolj živil, ki vsebujejo vitamin D, lahko potrebujejo dodatke. Otroci, ki so dojeni, potrebujejo tudi vitamin D, ker mleko vsebuje le
malo vitamina D.


Zdravniki lahko predpišejo vitamin D dodatke za otroke, ki nimajo dovolj vitamina D v telesu. Otroci potrebujejo različne količine vitamina D glede na starost in telesno težo, zato se posvetujte z zdravnikom, da določite potreben odmerek za vašega otroka.

Vitamin A

Vitamin A je vitamin, ki je potreben za razvoj vida in imunskega sistema. Vitamin A je tudi koristen za rast in obnovo kože, sluznic in dlesni. Telo ga lahko absorbira iz hrane ali kot retinoidi.

Živila, ki vsebujejo vitamin A, so živila z visoko vsebnostjo beta-karotena, kot so morka zelenjava (kot so korenje, buče, paprike) in sadje (kot so jabolka, mango, grenivke), ter živalskega izvora, kot so jetra, mleko in jajca.

Prevelike količine vitamina A lahko povzročijo težave, zato je pomembno, da se posvetujete z zdravnikom o potrebnem odmerku za vašega otroka. Otroci, ki jedo dovolj hrane iz vseh skupin hrane, ki vsebujejo vitamine, minerali, beljakovine, itd. in ki imajo uravnoteženo prehrano, so manj verjetno, da imajo pomanjkanje vitamina A.

Vitamin C

Vitamin C je vodotopen vitamin, ki igra pomembno vlogo v zdravju. Vitamin C je potreben za proizvodnjo kolagena, ki je gradbeni material za kožo, kosti, zobe in tkiva. Vitamin C tudi pomaga telesu absorbirati železo iz vegetarijanskih virov hrane, pomaga pri proizvodnji beljakovin in pomaga telesu obraniti se pred okužbami in poškodbami celic.

Najboljši viri vitamina C so sveže sadje in zelenjava, kot so pomaranče, limone, kivi, jagode, paprika, koleraba, itd. Otroci, ki jedo raznovrstno sadje in zelenjavo, verjetno dobijo dovolj vitamina C.

Kot pri drugih vitaminih, preveliko uživanje vitamina C lahko povzroči preveliko količino in simptome, kot so bolečine v trebuhu, driska, slabost, itd. Zato je pomembno, da se posvetujete s svojim zdravnikom o potrebnem odmerku za vašega otroka. Otroci, ki jedo raznovrstno hrano
in imajo uravnoteženo prehrano, so manj verjetno, da imajo pomanjkanje vitamina C.


Železo


Železo je mineral, ki je potreben za proizvodnjo hemoglobina, ki prenaša kisik po telesu. Pomanjkanje železa lahko povzroči anemijo in oslabi imunski sistem. Otroci potrebujejo železo za rast in razvoj, zato je pomembno, da dobijo dovolj železa iz hrane.

Živila, bogata z železom, so meso, ribe, jajca, stročnice, žita in zelenjava. Otroci, ki jedo vegetarijansko hrano, potrebujejo več železa iz rastlinskih virov, saj se železo iz rastlinskih virov težje absorbira. Železo iz hrane se bolje absorbira, če ga telo skupaj z vitaminom C. Zato
otroci, ki jedo sadje in zelenjavo bogato z vitaminom C, kot so pomaranč


Omega-3 maščobne kisline

Omega-3 maščobne kisline so esencialne maščobne kisline, ki so potrebne za zdravje, vendar jih telo ne more proizvesti. Omega-3 maščobne kisline so pomembne za razvoj možganov, vida, imunskega sistema in srčno-žilnega zdravja.

Najboljši viri omega-3 maščobnih kislin so ribe, kot so losos, skuša, tune in sardine, ter lanena semena, chia semena, orehi in alge. Otroci, ki jedo dovolj hrane, ki vsebujejo omega-3 maščobne kisline, so manj verjetno,
da imajo težave z zdravjem.


Če vaš otrok ne jede dovolj rib, lahko omega-3 maščobne kisline dobijo iz omega-3 maščobnih kislin dodatkov, vendar se posvetujte s svojim zdravnikom preden jim dajete kakršnekoli dodatke. Otroci potrebujejo različne količine omega-3 maščobnih kislin glede na starost in telesno težo, zato se posvetujte z zdravnikom.

Vlaknine

Vlaknine so hranilna snov, ki se ne prebavljajo, vendar so potrebne za zdravje prebavnega sistema in za uravnavanje ravni sladkorja v krvi. Vlaknine pomagajo tudi pri zdravem črevesju in preprečujejo zaprtje.

Vlaknine se nahajajo v živilih, ki vsebujejo celuloze, kot so sadje, zelenjava, polnozrnata žita, stročnice, oreščki in semena. Otroci potrebujejo različne količine vlaknin glede na starost in telesno težo, zato se posvetujte z zdravnikom o potrebnem odmerku za vašega otroka.

Vlaknine so esencialne za zdravje prebavnega sistema, zato je pomembno, da otroci dobijo dovolj vlaknin iz različnih virov hrane. Otroci, ki jedo
raznovrstno sadje, zelenjavo, polnozrnata žita, stročnice, oreščke in semena, so manj verjetno, da imajo težave s prebavo in zaprtjem.


Vitamin B-kompleks

Vitamin B-kompleks je skupina 8 vitaminov (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12), ki so esencialni za normalno delovanje telesa. Ti vitamini igrajo pomembno vlogo pri presnovi energije, proizvodnji rdečih krvnih celic, delovanju živčevja, rasti in razvoju.

Nekateri viri vitaminov B-kompleksa so:

– Vitamin B1 (tiamin) se nahaja v polnozrnatih živilih, mesu, ribah, oreščkih in
stročnicah.

– Vitamin B2 (riboflavin) se nahaja v mlečnih izdelkih, jajcih, mesu in zelenjavi.
– Vitamin B3 (niacin) se nahaja v mesu, ribah, oreščkih, stročnicah
in polnozrnatih živilih.

– Vitamin B5 (pantotenska kislina) se nahaja v mesu, ribah, jajcih, oreščkih in
zelenjavi.

– Vitamin B6 (piridoksin) se nahaja v mesu, ribah, jajcih, zelenjavi in polnozrnatih živilih.
– Vitamin B7 (biotin) se nahaja v jajcih, mesu, ribah, oreščkih in zelenjavi.
– Vitamin B9 (folna kislina) se nahaja v zelenjavi, stročnicah, sadju in polnozrnatih živilih.
– Vitamin B12 se nahaja v mesu, ribah, mlečnih izdelkih in jajcih, še posebej v jetrih.

Vitamin B-kompleks je esencialen za normalno delovanje telesa, zato je pomembno, da otroci dobijo dovolj vitamina B-kompleksa iz različnih virov hrane. Otroci, ki jedo raznovrstno hrano in imajo uravnoteženo prehrano, so manj verjetno, da imajo pomanjkanje vitaminov B-kompleksa.

Minerali

Minerali so hranilne snovi, ki jih telo potrebuje v manjših količinah, vendar so ključni za normalno delovanje telesa. Nekateri pomembni minerali za otroke so kalcij, železo, jod, magnezij, kalij, fosfor in cink.  Kalcij je potreben za razvoj kosti in zob. Najboljši viri kalcija so mlečni izdelki, kot so mleko, sir in jogurt.

Železo je potrebno za proizvodnjo rdečih krvnih celic. Najboljši viri železa so meso, ribe, jajca, stročnice in polnozrnat žita.

Jod je potreben za normalno delovanje ščitnice. Najboljši viri joda so morski sadeži, kot so ribe in morski sadeži ter jodirane soli.

Magnezij je potreben za normalno delovanje mišic in živcev. Najboljši viri magnezija so zelenolistna zelenjava, stročnice, polnozrnat žita, oreščki in semenca.

Kalij je potreben za normalno delovanje srca in ožilja. Najboljši viri kalija so sadje, zelenjava, stročnice in polnozrnat žita.

Fosfor je potreben za razvoj kosti in zob. Najboljši viri fosforja so meso, ribe, mlečni izdelki, jajca, polnozrnat žita in stročnice.

Cink je potreben za rast in razvoj, imunski sistem in normalno delovanje hormonov. Najboljši viri cinka so meso, ribe, jajca, polnozrnat žita in oreščki.

PREHRANSKA PIRAMIDA

Prehranska piramida je grafični prikaz načina prehranjevanja, ki prikazuje količino in vrsto hrane, ki jo otroci potrebujejo za uravnoteženo prehrano.

Piramida vsebuje pet glavnih skupin hrane:

– Ogljikovi hidrati, ki se nahajajo v živilih, kot so žita, krompir, riž in testenine, so
..na vrhu 
piramide in so glavni vir energije za telo.
– Sadje in zelenjava so na drugem nivoju in so vir vitamina in mineralov.
– Meso, ribe, jajca in stročnice so na tretjem nivoju in so vir beljakovin.
– Mlečni izdelki so na četrti nivoj in so vir kalcija in drugih mineralov.
– Maščobe, sladkor in sol so na dnu piramide in jih je potrebno uživati zmerno.
– Piramida poudarja, da bi morali otroci jesti več hrane iz zgornjih skupin in manj
..hrane 
iz spodnjih skupin.
.
GLIKEMIČNI INDEKS (GI)
.
Tabela živil z vrednostjo glikemičnega indeksa   (klikni na povezavo)

 

Glikemični indeks (GI) je merilo, ki označuje, kako hitro se glukoza (enostavni sladkor) v krvi dvigne po zaužitju določene hrane. Glikemični indeks se ocenjuje na skali od 0 do 100, kjer se živila s visokim indeksom hitreje pretvorijo v glukozo kot tista s nižjim indeksom.

Živila z visokim glikemičnim indeksom (70 ali več) se hitro absorbirajo in lahko hitro povečajo raven glukoze v krvi, kar lahko vodi v povišanje in padce ravni glukoze.

Živila z nizkim glikemičnim indeksom (manj kot 55) se počasneje absorbirajo in imajo manjši vpliv na raven glukoze v krvi.

Živila z visokim glikemičnim indeksom so na primer sladkarije, krompir, riž, testenine in bele kruh. Živila z nizkim glikemičnim indeksom so na primer sadje, zelenjava, polnozrnata žita, stročnice in oreščki.

Glikemični indeks se lahko uporablja kot vodilo za prehranjevanje, ki pomaga pri nadzoru telesne teže in zdravju prebavnega sistema, vendar ga ni treba upoštevati strogo. Otroci potrebujejo raznovrstno hrano, ki vsebuje različne hranilne snovi, ki so potrebne za rast in razvoj.

Hrana z visokim glikemičnim indeksom (GI > 70)

Hrana z visokim glikemičnim indeksom (GI > 70) se hitro prebavi in absorbira, kar povzroči hiter skok glukoze v krvi. Med takšno hrano spadajo:

Sladkor in sladkor v prahu
Beli kruh in pecivo iz moke
Beli riž
Instant ovseni kosmiči
Krompir pečen v olju
Sladkorjene pijače
Nekatere vrste sadja, kot so banane in grozdje
Nekatera polnovredna živila, kot so različni sladkani müsli in kosmiči.

Vendar pa je pomembno omeniti, da vsa hrana ni enako, tudi če spada v isto skupino, kot na primer različni beli kruh in riž. Številni drugi dejavniki, kot so vsebnost vlaknin, maščob in beljakovin v hrani, lahko vplivajo na njeno sposobnost, da povzroči skok glukoze v krvi.

Hrana s srednjim glikemičnim indeksom (GI med 55 in 70)

Hrana s srednjim glikemičnim indeksom (GI med 55 in 70) se prebavi in absorbira vmes. Med takšno hrano spadajo:

Nekatere vrste kruha, kot so kruh iz mešanice polnozrnate in bele moke
Nekatere vrste riža, kot so jasmin riž
Nekatero sadje, kot so melone, hruške, nekatere sorte jabolka
Nekatera polnovredna živila, kot so kosmiči iz ovsa in ječmena
Nekateri sladkani müsli in kosmiči
Nekatera zelenjava, kot so koruza, kumare, krompir.

Srednji glikemični indeks hrane ni nujno slab za zdravje, vendar pa lahko vpliva na raven glukoze v krvi in lahko vpliva na hujšanje. Za optimalno prehrano, je pomembno, da se osredotočimo na celotno prehrano, ki vključuje raznovrstno hrano s srednjim in nizkim glikemičnim indeksom, pa tudi z visokim glikemičnim indeksom v manjših
količinah.

Hrana z nizkim glikemičnim indeksom (GI < 55)

Hrana z nizkim glikemičnim indeksom (GI < 55) se počasi prebavi in absorbira, kar povzroča počasnejši skok glukoze v krvi. Med takšno hrano spadajo:

Polnozrnat kruh in testenine
Polnovredni riž, kot je basmati riž
Zelenjava, kot je brokoli, zelje, paprika, paradižnik
Sadje, kot so jagode, ananas, jabolka, pomaranče
Oreščki, semena in stročnice, kot so leča, fižol, mandlji
Nekatera 
polnovredna živila, kot so ovseni kosmiči brez sladkorja
Nekatere vrste mlečnih izdelkov, kot so jogurti brez sladkorja.

Nizki glikemični indeks hrane se šteje za koristen za zdravje, saj pomaga uravnavati raven glukoze v krvi, zmanjšati tveganje za diabetes in pomaga pri hujšanju. Vendar pa je pomembno vedeti, da ne smemo prezreti drugega vidika prehrane, kot so vsebnost kalorij in hranilnih snovi.

Hitri skok glukoze v krvi se pojavi, ko zaužijemo hrano z visokim glikemičnim indeksom (GI> 70). Visok glikemični indeks pomeni, da se hrana hitro prebavi in absorbira, kar povzroči hiter porast koncentracije glukoze v krvi.

Hitri skok glukoze v krvi lahko povzroči različne težave, vključno z:

Hipoglikemijo: če se raven glukoze v krvi hitro zniža, lahko pride do hipoglikemije. Simptomi hipoglikemije so lahko utrujenost, živčnost, potenje, težave z vidom, težave z govorom in motnje koordinacije.

Hiperglikemijo: če se raven glukoze v krvi hitro poveča, lahko pride do hiperglikemije. Hiperglikemija lahko povzroči simptome, kot so žeja, pogosto uriniranje, suha usta, utrujenost in težave z vidom.

Težave s prebavo: hitri skoki glukoze v krvi lahko povzročijo težave s prebavo, kot so napenjanje, zaprtje in bolečine v trebuhu.

Težave s srcem in ožiljem: dolgotrajna hiperglikemija lahko povzroči težave s srcem in ožiljem, kot so srčno popuščanje, ateroskleroza in koronarna bolezen.

Težave z očmi: hiperglikemija lahko povzroči težave z očmi, kot so katarakta in retinopatija.

Težave z ledvicami: hiperglikemija lahko poškoduje tudi ledvice.

Hipoglikemija

Hipoglikemija je stanje, ko se raven glukoze v krvi zniža na nižjo kot normalno. To se lahko zgodi, če otrok je premalo hrane ali če se glukoza hitro absorbira v telo.

Simptomi hipoglikemije so lahko:

– Utrujenost
– Živčnost
– Potenje
– Težave z vidom
– Težave z govorom
– Motnje koordinacije

Hipoglikemija je lahko nevarna, če se ne zdravi pravočasno, saj lahko povzroči izgubo zavesti in celo komo. Za zdravljenje hipoglikemije, otrok potrebuje hitro delujočo hrano, ki vsebuje glukozo, kot so sladkarije, sokovi, piškoti.

Če se hipoglikemija pogosto pojavlja, je potrebno pregledati prehrano in način življenja, posvetovati se z zdravnikom in morda celo spremeniti odmerek zdravil, ki se uporabljajo za zdravljenje.

Hiperglikemija

Hiperglikemija je stanje, ko se raven glukoze v krvi poviša na višjo kot normalno. To se lahko zgodi, če otrok jede preveč hrane, ki vsebuje preveč sladkorja, ali če otrok ne dobi dovolj insulin, ki ga potrebuje za pretvorbo glukoze v energijo.

Simptomi hiperglikemije so lahko:

– Žeja
– Pogosto uriniranje
– Suha usta

– Utrujenost
– Težave z vidom

Hiperglikemija je lahko nevarna, če se ne zdravi pravočasno, saj lahko povzroči težave s srcem in ožiljem, težave z ledvicami, težave z očmi in celo komo.

Da bi se izognili hiperglikemiji, je potrebno spremljati raven glukoze v krvi, jesti uravnoteženo prehrano, ki vsebuje zdrave ogljikove hidrate in vaditi redno. Otrok ki ima diabetes, mora redno spremljati raven glukoze v krvi.

Raven glukoze v krvi

Raven glukoze v krvi označuje količino glukoze v krvi. Glukoza je glavni vir energije za telo. Normalna raven glukoze v krvi je med 70-100 mg/dl.

Da bi se določila raven glukoze v krvi, se uporablja test krvnega sladkorja. Test krvnega sladkorja se lahko izvede z uporabo krvnega sladkornega merilnika, ki se uporablja za meritve v krvi z uporabo kapljice krvi iz prsta ali s krvjo iz vene.

Otroci, ki imajo diabetes, morajo redno spremljati raven glukoze v krvi, da bi se izognili hiperglikemiji in hipoglikemiji. Otroci, ki nimajo diabetesa, lahko spremljajo raven glukoze v krvi, če imajo dedno nagnjenost k diabetesu ali če imajo druge zdravstvene težave, ki lahko vplivajo na raven glukoze v krvi.

Raven glukoze v krvi se lahko spremeni glede na obrok, vadbo in drugimi dejavniki, zato je pomembno, da se spremlja raven glukoze v krvi v različnih trenutkih in pod različnimi pogoji.

DEBELOST PRI OTROCIH

Debelost pri otrocih je postala vse bolj pogosta težava. Debelost se pojavi, ko telesna teža presega normalno vrednost za določeno višino in starost. Debelost lahko povzroči številne zdravstvene težave, kot so srčno-žilne bolezni, diabetes tip 2, težave s prebavo in težave z dihanjem.

Vzroki za debelost pri otrocih so lahko različni, vključno z neustrezno prehrano in pomanjkanjem telesne aktivnosti. Otroci, ki jedo preveč živil, ki vsebujejo visoko vsebnost maščob in sladkorja, in ki se premalo gibajo, so bolj nagnjeni k debelosti.

Da bi se izognili debelosti, je potrebno poskrbeti za uravnoteženo prehrano in redno telesno aktivnost. Otroci bi morali jesti raznovrstno hrano, ki vsebuje zdrave ogljikove hidrate, beljakovine, zdrave maščobe in vitamine in minerale. Otroci bi morali biti telesno aktivni vsaj 60 minut na dan.

Preprečevanje debelosti in spremljanje telesne teže sta pomembna za zdravje otrok,
zato je potrebno o tem govoriti z otroki in jih spodbujati k zdravemu načinu življenja. Otrokom se mora posvetiti dovolj časa in jim pomagati pri spreminjanju slabih navad.


Telesna teža označuje količino maščobe in mišične mase v telesu. Telesna teža se lahko izračuna s pomočjo različnih metod, kot so merjenje telesne teže z osebnim tehtanjem, merjenje telesnega indeksa (BMI) in merjenje telesnega sestava s pomočjo bioimpedančne analize.

Telesni indeks (BMI)

Telesni indeks (BMI) je merilo, ki se uporablja za oceno telesne teže v odnosu do višine. BMI se izračuna tako, da se telesna teža (v kilogramih) deli s kvadratom višine (v metrih). BMI se lahko uporablja za odrasle in otroke.

Formula za izračun BMI je: BMI = teža (kg) / (višina (m) x višina (m))

Primer: če je vaša teža 75 kg in vaša višina 1,75 m, potem vaš BMI izgleda tako:

BMI = 75 kg / (1,75 m x 1,75 m) = 75 / (3.0625) = 24,39

Ta rezultat pomeni, da imate telesni indeks v normalnem območju.

BMI se lahko uporablja kot indikator debelosti, vendar ni vedno zanesljiv, saj ne upošteva razlike med maščobo in mišično maso. Otroci in mladostniki imajo različne potrebe glede telesne teže in razvoja, zato se uporablja posebna skala, ki primerja telesni indeks otroka s telesnimi indeksi drugih otrok iste starosti in spola.

Za otroke se uporablja posebna skala, ki primerja telesni indeks otroka s telesnimi indeksi drugih otrok iste starosti in spola. Ocenjena vrednosti se razlikujejo glede na starost, spol in višino.

BMI < 5% = podhranjenost
BMI od 5% do 85% = normalna teža
BMI od 85% do 95% = prekomerna telesna teža
BMI > 95% = debelost

Otroci, ki imajo BMI, ki presega 95%, so označeni kot debele, in tveganje za zdravstvene težave je višje kot pri otrocih z normalno telesno težo.

Bioimpedančna analiza (BIA)

Bioimpedančna analiza (BIA) je metoda za merjenje telesnega sestava, ki uporablja električno impedanco. Impedanca je odziv telesa na električni tok. BIA uporablja nizko – intenzitetne električne impulze, ki se prenašajo skozi telo, in merijo odziv telesa na ta impulz. Na podlagi tega odziva se lahko izračunajo različni parametri telesnega sestava, kot so telesna voda, maščobna masa in mišična masa. BIA je neinvazivna metoda in se lahko hitro in enostavno izvede, zato se pogosto uporablja za spremljanje telesnega sestava pri različnih populacijah.

Srčno-žilne bolezni (CVD)

Srčno-žilne bolezni (CVD) so skupina bolezni, ki vključujejo bolezni srca in ožilja. Te bolezni so najpogostejši vzrok smrti na svetu. Srčno-žilne bolezni vključujejo:

Ateroskleroza

Ateroskleroza se lahko pojavi, ko se na stene arterij nabere maščoba, kalcij in drugi materiali, ki tvorijo aterosklerotične plake. To lahko zmanjša pretok krvi v organe in tkiva, kar lahko povzroči srčni infarkt in možgansko kap.

Hipertenzija

Hipertenzija se lahko pojavi, ko se krvni tlak poviša na višje kot normalno. Hipertenzija lahko povzroči oškodbe srčne mišice in ožilja, kar lahko povzroči srčni infarkt in možgansko kap.

Angina

Angina se lahko pojavi, ko se krvni pretok v srčni mišici zmanjša, kar lahko povzroči bolečine v prsih in drugih simptomih.

Srčna bolezen

Srčna bolezen se lahko pojavi, ko se srčna mišica oslabi ali poškoduje, kar lahko povzroči srčni infarkt.

Srčni infarkt

Srčni infarkt se lahko pojavi, ko se krvni pretok v srčni mišici zmanjša ali prekine, kar lahko povzroči nekrozo srčne mišice.

Srčno-žilne bolezni so lahko posledica številnih dejavnikov, vključno z neustrezno prehrano, pomanjkanjem telesne aktivnosti, kajenjem, visokim krvnim tlakom in debelostjo.

Preprečevanje srčno-žilnih bolezni (CVD) je lahko ključno za zmanjšanje tveganja za bolezni srca in ožilja. Nekaj ukrepov, ki jih lahko sprejmejo otroci in odrasli, da bi se izognili srčno-žilnim boleznim, vključujejo:

– Uravnotežena prehrana: jesti raznovrstno hrano, ki vsebuje zdrave ogljikove
..hidrate, beljakovine, zdrave maščobe in vitamine in minerale.
– Poskušati se izogibati prevelikemu uživanju živil, ki vsebujejo visoko vsebnost maščob in sladkorja.

– Telesna aktivnost: biti telesno aktivni vsaj 60 minut na dan, da se ohranja zdrava telesna
..teža in krepi srce in pljuča.

– Kontrola krvnega tlaka: redno spremljati krvni tlak in se posvetovati z zdravnikom, če je potrebno.
– Kontrola holesterola: redno spremljati raven holesterola v krvi in se posvetovati z zdravnikom,
..če je potrebno.

– Kontrola sladkorne bolezni: redno spremljati raven glukoze v krvi in se posvetovati z zdravnikom,
..če je potrebno.


Ateroskleroza

Ateroskleroza je bolezen arterij, ki se pojavi, ko se na stene arterij nabere maščoba, kalcij in drugi materiali, ki tvorijo aterosklerotične plake. Plaki se lahko
začnejo tvoriti že v mladosti in se postopoma povečujejo s 
starostjo. Plaki se lahko razširijo in zmanjšajo pretok krvi v organe in tkiva, kar lahko povzroči srčni infarkt, možgansko kap in druge zdravstvene težave. Ateroskleroza se lahko razvije kot posledica številnih dejavnikov, vključno z neustrezno prehrano, pomanjkanjem telesne aktivnosti, kajenjem, visokim krvnim tlakom, debelostjo in visokim holesterolom.

Da bi se izognili aterosklerozi, je potrebno poskrbeti za uravnoteženo prehrano, redno telesno aktivnost, kontrolo krvnega tlaka, kontrolo holesterola in kontrolo sladkorne bolezni. Prenehati kaditi, je ključnega pomena za preprečevanje ateroskleroze.

Če ima vaš otrok dejavnike tveganja za aterosklerozo, se posvetujte s svojim pediatrom. Če ima vaš otrok aterosklerozo, bo zdravnik predpisal ustrezno zdravljenje in spremljal njegovo zdravje, da bi se preprečilo poslabšanje bolezni.

Hipertenzija

Hipertenzija označuje visok krvni tlak. Krvni tlak označuje silo, s katero kri teče skozi krvne žile. Visok krvni tlak lahko povzroči oškodbe srčne mišice in ožilja, kar lahko povzroči srčni infarkt, možgansko kap in druge
zdravstvene težave.


Hipertenzija se lahko razvije kot posledica številnih dejavnikov, vključno z neustrezno prehrano, pomanjkanjem telesne aktivnosti, kajenjem, debelostjo in visokim holesterolom. Genetski dejavniki tudi igrajo vlogo pri razvoju hipertenzije.

Da bi se izognili hipertenziji, je potrebno poskrbeti za uravnoteženo prehrano, redno telesno aktivnost, kontrolo krvnega tlaka, kontrolo holesterola in kontrolo sladkorne bolezni. Prenehati kaditi, je ključnega pomena za preprečevanje hipertenzije.

Če vaš otrok trpi zaradi hipertenzije, se posvetujte s pediatrom. Zdravnik bo predpisal ustrezno zdravljenje, ki lahko vključuje zdravila in spremembo življenjskega sloga. Otrok bo morda moral redno spremljati krvni tlak in se posvetovati z zdravnikom, da se prepreči poslabšanje bolezni.

Angina pektoris

Angina pektoris označuje bolečino v prsih ali drugih simptomov, ki jih povzroča zmanjšan pretok krvi v srčno mišico. Angina se lahko pojavi, ko so arterije, ki hranijo srce, zožene ali blokirane zaradi ateroskleroze.

Angina pektoris se lahko pojavi kot posledica fizičnega napora, stresa ali emocionalnega stresa, ki povzroči povečan pretok krvi v srčno mišico.

Angina pektoris se lahko prepreči s spremembo življenjskega sloga, kot so uravnotežena prehrana, redna telesna aktivnost, kontrola krvnega tlaka,
kontrola holesterola in kontrola sladkorne bolezni. Prenehati kaditi, je ključnega pomena za preprečevanje angine.


Če vaš otrok trpi zaradi angine pektoris , se posvetujte s pediatrom. Zdravnik bo predpisal ustrezno zdravljenje, ki lahko vključuje zdravila in spremembo življenjskega sloga. Otrok bo morda moral redno spremljati krvni tlak in se posvetovati z zdravnikom, da se prepreči poslabšanje bolezni.

Srčna bolezen

Srčna bolezen označuje bolezen srca, ki se lahko pojavi kot posledica različnih vzrokov. Nekatere vrste srčnih bolezni so:

– Kardiomiopatija: bolezen srčne mišice, ki lahko povzroči oslabitev in poškodbo
..srčne mišice.

– Srčna valvulopatija: bolezen srčnih zaklopk, ki lahko povzroči neustrezno
..delovanje zaklopk in povzroči zastoj krvi v srčni mišici.

– Srčna bolezen v obliki prevodniškega sistema: bolezen, ki vpliva na električni
..sistem srca in lahko povzroči nepravilen ritem srca.

 Ishemična srčna bolezen: bolezen, ki se pojavi, ko se krvni pretok v srčni
..mišici zmanjša ali prekine, kar lahko povzroči srčni infarkt.


Srčne bolezni se lahko razvijejo kot posledica številnih dejavnikov, vključno z neustrezno prehrano, pomanjkanjem telesne aktivnosti, kajenjem, visokim krvnim tlakom, debelostjo in visokim holesterolom.

Da bi se izognili srčnim boleznim, je potrebno poskrbeti za uravnoteženo prehrano, redno telesno aktivnost, kontrolo krvnega tlaka, kontrolo holesterola in kontrolo sladkorne bolezni. Prenehati kaditi, je ključnega pomena za preprečevanje srčnih bolezni.

Če vaš otrok trpi zaradi srčne bolezni, se posvetujte s pediatrom. Zdravnik bo predpisal ustrezno zdravljenje, ki lahko vključuje zdravila in spremembo življenjskega sloga.

Srčni infarkt

Srčni infarkt označuje nekrozo srčne mišice, ki se pojavi, ko se krvni pretok v srčni mišici zmanjša ali prekine. To lahko povzroči bolečine v prsih, težave
z dihanjem, slabost, bruhanje in druge simptome.


Srčni infarkt se lahko pojavi, ko se na stene arterij nabere maščoba, kalcij in drugi materiali, ki tvorijo aterosklerotične plake. Plaki se lahko
začnejo tvoriti že v mladosti in se postopoma povečujejo s starostjo. Plaki se lahko razširijo in zmanjšajo pretok krvi v srčno mišico, kar lahko povzroči nekrozo srčne mišice.


Srčni infarkt se lahko razvije kot posledica številnih dejavnikov, vključno z neustrezno prehrano, pomanjkanjem telesne aktivnosti, kajenjem, visokim krvnim tlakom, debelostjo in visokim holesterolom.

Da bi se izognili srčnemu infarktu, je potrebno poskrbeti za uravnoteženo prehrano, redno telesno aktivnost, kontrolo krvnega tlaka, kontrolo holesterola in kontrolo sladkorne bolezni.

Kontrola krvnega tlaka je ključnega pomena za preprečevanje srčno-žilnih bolezni, kot so srčni infarkt, možganska kap in hipertenzija. Nekaj načinov, ki lahko pomagajo kontrolirati krvni tlak, vključujejo:

– Sprememba življenjskega sloga: poskušajte se izogibati kajenju, zmanjšati količino alkohola, ki ga pijete,
..in uvesti zdravo prehrano.

– Telesna aktivnost: Telesna aktivnost vsaj 30 minut na dan, 5 dni v tednu lahko pomaga znižati krvni tlak.
– Prehrana: zmanjšajte vnos soli, jedo več sadja, zelenjave in polnozrnate žitarice.
– Telesna teža: izgubiti težo, če ste pretežki, lahko pomaga znižati krvni tlak.
– Zdravila: Zdravnik lahko predpiše zdravila, ki lahko pomagajo kontrolirati krvni tlak, vključno z ACE
..inhibitorji, beta-blokatorji in diuretiki.

– Redno spremljanje: redno spremljati krvni tlak in se posvetovati z zdravnikom, če je potrebno.
 Spremljajte vaš krvni tlak doma: S prenosnim merilnikom krvnega tlaka lahko redno
..spremljate vaš krvni tlak in se posvetujete z vašim zdravnikom, če se 
pojavi kakršna koli sprememba.

Kontrola holesterola

Kontrola holesterola je ključnega pomena za  preprečevanje srčno-žilnih bolezni, kot so srčni infarkt, možganska kap in ateroskleroza. Nekaj načinov, ki lahko pomagajo kontrolirati holesterol, vključujejo:

– Sprememba življenjskega sloga: poskušajte se izogibati kajenju, zmanjšati
..količino alkohola, ki ga pijete, in uvesti zdravo prehrano.

– Telesna aktivnost: Telesna aktivnost vsaj 30 minut na dan, 5 dni v tednu lahko
..pomaga znižati holesterol.

– Prehrana: zmanjšajte vnos maščob, posebej trans-maščob, jedo
..več sadja, zelenjave, polnozrnate žitarice in ribe z omega-3 maščobami.

– Telesna teža: izgubiti težo, če ste pretežki, lahko pomaga znižati holesterol.
– Zdravila: Zdravnik lahko predpiše zdravila, ki lahko pomagajo kontrolirati holesterol, vključno z statini,
..fibrati in niacinom.

– Redno spremljanje: redno spremljati raven holesterola in se posvetovati z zdravnikom, če je potrebno.

Kontrola sladkorne bolezni (diabetes)

Kontrola sladkorne bolezni (diabetes) je ključnega pomena za preprečevanje srčno-žilnih bolezni, kot so srčni infarkt, možganska kap in ledvične bolezni. Nekaj načinov, ki lahko pomagajo kontrolirati sladkorno bolezen, vključujejo:

– Sprememba življenjskega sloga: poskušajte se izogibati kajenju, zmanjšati
..količino alkohola, ki ga pijete, in uvesti zdravo prehrano.

– Telesna aktivnost: Telesna aktivnost vsaj 30 minut na dan, 5 dni v tednu lahko
..pomaga kontrolirati sladkorno bolezen.

 Prehrana: izogibajte se preveč sladkorja in živil z visokim glikemičnim indeksom, jedo več sadja,
..zelenjave, polnozrnate žitarice in beljakovine.

 Telesna teža: izgubiti težo, če ste pretežki, lahko pomaga kontrolirati sladkorno bo
lezen.
 Zdravila: Zdravnik lahko predpiše zdravila, ki lahko pomagajo kontrolirati sladkorno bolezen,
..vključno z insulinom, oralnimi hipoglikemiki in GLP-1 receptorji agonisti.

 Redno spremljanje: redno spremljajte ravni glukoze v krvi in se posvetujte z zdravnikom, če je potrebno.

Diabetes tip 2

Diabetes tip 2 je vrsta sladkorne bolezni, pri kateri telo ne proizvaja dovolj insulina ali pa ga ne more učinkovito uporabljati. To lahko povzroči visoke ravni glukoze v krvi in posledično lahko povzroči številne zdravstvene težave, kot so srčno-žilne bolezni, ledvične bolezni, očesne bolezni in poškodbe živcev. Diabetes tip 2 se pogosto pojavi pri odraslih in je pogosto povezan s prekomerno telesno težo, neaktivnostjo in nezdravo prehrano.

Da bi se izognili diabetesu tip 2, je potrebno poskrbeti za uravnoteženo prehrano, redno telesno aktivnost, ohranjati zdravo telesno težo in se izogibati kajenju in zlorabi alkohola.

Če imate diabetes tip 2, bo zdravnik predpisal ustrezno zdravljenje, ki lahko vključuje zdravila, spremembo življenjskega sloga in redno spremljanje ravni glukoze v krvi.

Vrednost sladkorja v krvi (glukoze) se lahko razlikuje glede na čas dneva in naše aktivnosti. Običajno se pri zdravi osebi vrednost sladkorja v krvi giblje med 70-100 mg/dL (3.9-5.6 mmol/L) na tešče in med 70-140 mg/dL (3.9-7.8 mmol/L) po obroku.

Vrednost sladkorja v krvi pri diabetesu tip 2 se lahko razlikuje glede na vsakega posameznika, vendar običajno priporočljive vrednosti so: Na tešče: 70-130 mg/dL (3.9-7.2 mmol/L), 2 uri po obroku: ne sme biti višje od 180 mg/dL (10.0 mmol/L).

Vendar, te vrednosti se lahko spreminjajo glede na konkretno situacijo in stanje posameznika, zato se je pomembno posvetovati z zdravnikom, ki bo določil ciljne vrednosti glede na vaše stanje.

Zdravnik bo navedel konkretne ciljne vrednosti za vaše ravni glukoze v krvi, ki
bodo temeljile na vašem stanju in načinu življenja. Za osebe s sladkorno boleznijo tip 1 je pomembno, da se sladkor v krvi med dnevom drži v okvirih normalnih vrednosti, da se izognemo kritičnim nizkim in visokim vrednostim glukoze, ki lahko povzročijo zaplete. Za osebe s sladkorno boleznijo tip 2 pa, je pomembno, da se vrednosti glukoze v krvi spremljajo in se poskuša zadrževati v normalnih okvirjih, da se prepreči zapleti.

Prispevek pripravila : Boža Rakovec
Lektoriranje : Anja R.