nova.otroci.org

Nova otroci.org

Otok Krk in Njivice

Otok Krk, znani dragulj na severu Jadranskega morja, je drugi največji jadranski otok s površino 405,22 km2. Njegova izjemna narava in lepota so že v antiki navdihovale raziskovalce, zlasti pa so ga stari Rimljani poimenovali Insula aurea, kar pomeni Zlati otok.

Otok Krk je od leta 1980 povezan s celino preko Krškega mostu, ki ga je nekoč imenovali tudi Titov most. Glavno mesto in upravno središče otoka je prav tako poimenovano Krk. Poleg tega je otok povezan s trajektnimi povezavami z otoki Cres in Rab, ter ima mednarodno letališče Reka.

Otok je geografsko raznolik. Severozahodni del je nižji, gozdnat in rodoviten, medtem ko je jugovzhodni del višji in bolj gol. Tu se nahaja tudi najvišji vrh Obzova, ki se dviga kar 569 m nadmorske višine. Severovzhodna obala je strma, malo razčlenjena in pogosto izpostavljena burji.

Večja naselja, razen Dobrinja, so razporejena ob obali, medtem ko je skoraj tretjina otoka poraščena z gozdovi. Otok Krk ponuja čudovite plaže, urejeno obalo in dobro razvito turistično infrastrukturo, pa tudi kulturne znamenitosti, ruševine in spomenike zgodnjeromanske in starohrvaške kulture.

Na severozahodni obali otoka Krk, takoj za prečkanjem Krškega mostu, se nahajata prvi dve naselji – Omišalj in Njivice.

Njivice, nekoč majhna ribiška vasica, je prvič zabeležena v darilni listini kneza Ivana Frankopana leta 1474. Arheološke najdbe nakazujejo, da je bilo območje poseljeno že veliko prej. Leta 1710 se je ob imenu Njivice pojavilo tudi ime Villa di Sasso bianco – Beli Kamik.

Razvoj turizma v Njivicah se je začel leta 1930 s postavitvijo prvega hotela (H. Luka, danes H. Jadran) in vile Dinka. Danes so Njivice prepoznaven turistični kraj z več hoteli, kampom in manjšim pristaniščem s svetilnikom na koncu rta.

Majhna luka je primerna za plovila z manjšim ugrezom, pri čemer je pristanišče dobro zaščiteno pred burjo in jugom. Njivice ponujajo čudovite plaže, kjer se prepletajo kamnite in peščene površine. Morje je kristalno čisto, s prisotnostjo dovolj sence.

Eden od sodobnih hotelov v Njivicah je Hotel Beli Kamik, ki se nahaja v hrastovem gozdu približno 100 metrov od morja. Hotel ima tri zvezdice in ponuja 376 sodobno opremljenih sob, ki so razdeljene med Beli Kamik I in Beli Kamik II. Skupni prostori hotela, kot so hodniki, restavracije in drugi skupni prostori, so klimatizirani, sobe pa ne.

Ponudba hotela vključuje dve restavraciji, aperitivni bar, kavarno, TV salon, fitnes, dvorano za sestanke, igralnico za otroke, kozmetični in frizerski salon, butike ter parkirišče. Plaža hotela je skalnato betonska, deloma prekrita s prodnato obalo.

Njivice ponujajo raznoliko turistično ponudbo, vključno s prelepimi plažami, kakovostnimi hoteli in možnostmi za različne aktivnosti. Otok Krk, zlasti naselje Njivice, je tako odlična destinacija za vse, ki želijo uživati v čarobnem vzdušju jadranske obale.