nova.otroci.org

Nova otroci.org

Cerkno in Terme Cerkno

Cerkno: Biser Cerkljanskega in Terme Cerkno

Cerkno, s svojimi približno 1.500 prebivalci, predstavlja idilično naselje, ki je obenem tudi središče občine Cerkno. Nahaja se v cerkljansko-idrijskem predalpskem svetu ob potoku Cerknica, kjer se dolina razširi ob stiku s stranskimi dolinami. Ta slikovit kraj ima zanimivo zgodovino in je danes gospodarsko ter kulturno središče Cerkljanskega.

V preteklosti je bila Cerkno pomemben prometni križ, saj je skozenj vodila pomembna pot iz Soške v Poljansko dolino. V avstrijski dobi je bil Cerkno trg in sedež okrajnega sodišča. Že leta 1900 so odprli čipkarsko šolo, ki je pričela svojo zgodbo izobraževanja v tem tradicionalnem rokodelskem področju.

Med 2. svetovno vojno je postalo Cerkljansko pomembno politično in kulturno središče svobodnega ozemlja 9. korpusa po kapitulaciji Italije leta 1943. Tu so delovale partizanske delavnice, bolnice, sanitetne šole, in odvijale so se različne kulturne prireditve ter politična in vojaška posvetovanja. Po koncu vojne je v Cerknem začela razvijati industrija.

Danes v Cerknem delujejo številne ustanove, med njimi Osnovna šola Cerkno, Mestni muzej Idrija, Glasbena šola, Bevkova knjižnica in hotel Cerkno. Mesto je tudi izhodišče za gorske poti na Porezen, in skozi naselje poteka kolesarski maraton Franja.

Ob Cerknem se nahajata dve pomembni znamenitosti – Partizanska bolnica Franja in Smučarski center Cerkno.

Hotel Cerkno in Terme: Luksuz v neokrnjeni naravi

Hotel Cerkno, ki se nahaja med Cerkljanskimi vrhovi, je pravo zatočišče v neokrnjeni naravi. Svojim gostom nudi prijetno domače vzdušje in sodobno opremljene sobe z balkonom ali klimo. Poleg hotelskih sob so na voljo tudi apartmaji Alpska perla na vrhu smučišča, ki so opremljeni v alpskem stilu.

Hotelsko ponudbo dopolnjujejo nove terme s termalnim bazenom in deželo savn. To so prve slovenske terme pod Alpami, kjer se gostje lahko sprostijo in uživajo v termalni vodi, ki se črpa iz globoke vrtine v neposredni bližini hotela. Terme Cerkno so odlično mesto za sprostitev po aktivnem smučanju ali raziskovanju okoliških naravnih lepot.

Hotel Cerkno ima tudi restavracijo, ki sprejme 400 ljudi, kjer lahko gostje uživajo v lokalnih kulinaričnih dobrotah. V bližini hotela so urejene sprehajalne in kolesarske poti, kar omogoča gostom raznoliko ponudbo aktivnosti v neokrnjeni naravi.

Cerkno, s svojo bogato zgodovino, naravnimi lepotami in sodobnimi ustanovami, predstavlja destinacijo, ki združuje pestro kulturno dogajanje, zimske radosti in sproščujoče terme, kar ga naredi za privlačno destinacijo skozi vse leto.

V zaključku je Cerkno več kot le slikovito naselje na slovenskem zemljevidu. Je zgodovinsko, kulturno in naravno bogastvo, ki privablja tako domače kot tuje obiskovalce. S svojo pestro ponudbo, ki sega od zgodovinskih znamenitosti do modernih term in smučarskih užitkov, ponuja popolno destinacijo za raznolik in zanimiv oddih v vsakem letnem času.

Partizanska bolnica Franja: Spomenik zgodovine in poguma

Partizanska bolnica Franja, ki se nahaja v Dolenjih Novakih pri Cerknem, je izjemna priča časa 2. svetovne vojne. Delovala je od decembra 1943 do maja 1945 v težko dostopni soteski Pasice. Bolnica, imenovana po dr. Franji Bojc Bidovec, zdravnici in upravnici, je bila zgrajena za zdravljenje ranjencev in bolnikov na območju 9. korpusa slovenske partizanske vojske.

V času delovanja bolnice se je v vseh oddelkih zdravilo okoli 900 borcev različnih narodnosti. Zaradi svoje zgodovinske pomembnosti je bila leta 1999 razglašena za spomenik državnega pomena, leta 2001 pa je bila uvrščena na Unescovo poskusno listino svetovne dediščine. Leta 2015 je dobila tudi znak evropske dediščine. Kljub hudemu nalivu leta 2007, ki je uničil večino barak, je bila bolnica obnovljena in odprta za turistične obiske od maja 2010.

V spomin na Partizansko bolnico Franjo se vsakoletno odvija kolesarski maraton Franja, ki se začne in konča v Ljubljani.

Smučarski center Cerkno: Uživanje v zimskih radostih

Smučarski center Cerkno, ki se razprostira na Črnem Vrhu med Gorenjsko in Primorsko, je eno izmed najmodernejših smučišč v Sloveniji. S cestnima povezavama z obeh strani in razgibanim terenom ponuja edinstveno doživetje zimskih radosti.

Center deluje že od leta 1984 in je sčasoma postal priljubljeno smučišče zaradi svoje moderne opreme, umetnega zasneževanja in raznolikosti prog. Od centra Cerknega je oddaljen le 10 kilometrov, kar ga naredi dostopnega za obiskovalce iz različnih regij, vključno z Ljubljano, Novo Gorico in Koprom.

Na smučišču Cerkno je več prog različnih težavnosti, kar omogoča uživanje v smučanju tako za začetnike kot izkušene smučarje. Poleg tega ima urejeno umetno zasneževanje in veliko restavracijo pri zgornji postaji šest sedežnice Počivalo, kjer si lahko gostje privoščijo okusne malice in občudujejo čudovit razgled na okoliške hribe.