nova.otroci.org

Nova otroci.org

Bled z Blejskim jezerom in otokom

Bled – Biser Slovenije, Kjer Zgodovina in Narava Ustvarjata Pravljico

Bled je naselje ob Blejskem jezeru, ki se s ponosom uvršča med najlepše in najstarejše turistične kraje v Sloveniji. Leta 2004 je Bled obeležil tisočletnico prve omembe, kar priča o bogati zgodovini tega slikovitega kraja.

Turistični razcvet Bleda se je začel zaradi obiskov znanih oseb v preteklosti, med katerimi so bili Arnold Rikli, dinastija Karađorđević, Tito in drugi. Posebno vlogo pri razvoju turizma je imel Arnold Rikli, pionir blejskega zdraviliškega turizma, ki je svoj pečat pustil že leta 1854.

Pomemben mejnik v zgodovini Bleda je bila tudi izgradnja železniške proge Ljubljana-Trbiž leta 1870 ter proge Celovec/Beljak-Trst leta 1906, ki je pripeljala prvi vlak bohinjske železnice na postajo Bled-Jezero. To je odprlo vrata številnim obiskovalcem, ki so začeli odkrivati lepote tega kraja.

Po prvi svetovni vojni se je na Bledu začela intenzivna gradnja novih hotelov in vil, kar je prispevalo k temu, da je Bled postal eno izmed najbolj prestižnih evropskih letovišč tistega časa. Med najstarejšimi hotelskimi objekti so Toplice (nekoč Lousienbad), hotel Jadran (nekdanji hotel Adria), Park Hotel (nekdanja Mallnarjeva gostilna) in Kurhaus (v današnjem Zdraviliškem parku).

Blejsko jezero, ki se razprostira ob vznožju Alp, je pravo naravno čudo. Jezero, dolgo 2,12 km in široko do 1,3 km, je nastalo ob umiku Bohinjskega ledenika. Poleti doseže temperatura vode prijetnih 25°C, kar privabi številne kopalce. Ob jezeru poteka prijetna asfaltirana pešpot, ki jo ob sončnih dneh radi izkoristijo predvsem mlade družine in sprehajalci. V bližini je tudi termalni vrelec, ki doda dodatno dimenzijo užitku obiskovalcev.

Posebna zanimivost Blejskega jezera pa je Blejski otok, majhen otok sredi jezera, na katerem stoji baročna cerkev. Površina otoka meri 0,82 ha, leži pa v zahodnem delu jezera 18 m nad jezersko gladino. Otok je rezultat tektonskega delovanja in predpleistocenske rečne erozije. Na otoku so poleg cerkve tudi kapelica Lurške Matere božje, stavba za oskrbnike cerkve in manjši svetilnik.

Cerkev na otoku, zgrajena v gotskem slogu, sega v leto 1465. Značilen je velik prosto stoječ zvonik, visok 52 metrov, ki kaže vpliv beneške šole. Posebna atrakcija pa je zvon želja, izdelan leta 1534 v Padovi. Legenda pravi, da se želja uresniči tistemu, ki z njim zapoje ob obisku otoka.

Nad Blejskim jezerom, na strmi pečini 139 m nad gladino jezera, ponosno stoji Blejski grad. Dolga stoletja je bil sedež velike gorenjske posesti briksenske škofije. Grajska poslopja so razvrščena okoli dveh dvorišč, povezanih s stopniščem. Po požaru leta 1947 so z obnovo grad spremenili v gostišče, v njem pa danes najdemo tudi muzej z obsežno zbirko orožja iz obdobja med 16. in 18. stoletjem. Grad je postal tudi priljubljena lokacija za poroke in protokolarne dogodke.

Bled, z Blejskim jezerom in otokom, je destinacija, ki združuje bogato zgodovino, slikovito naravo in sodoben turizem. Njegova lepota in edinstvenost privabljata obiskovalce iz vsega sveta, ki se želijo potopiti v pravljično vzdušje tega slovenskega bisera.